fredag 4 april 2008

Sjung, o gudinna...

Age of Bronze av Eric Shanower är en mästerlig serie. Punkt. Nämen, allvarligt talat, jag (Li) är nog egentligen inte lämpad att ge en rättvis bedömning av denna serie, med tanke på att jag är ett överentusiastiskt fan av grekisk mytologi (eller så kanske det är just det jag är).

Age of Bronze är historien om det trojanska kriget. Den är planerad till att sträcka sig över sju volymer, varav tre hittills finns utgivna. Det trojanska kriget är en välkänd klassiker och har givetvis återberättats åtskilliga gånger, men Shanowers skildring känns speciell i flera avseenden. Till att börja med är historien placerad i sin "rätta" historiska kontext. Homeros anses ha författat Iliaden (som redogör för några specifika händelser under det trojanska krigets tionde och sista år) någon gång under 700-talet fvt, men antikens greker var övertygade om att detta byggde på verkliga händelser som hade ägt rum runt 1200-talet fvt, under vad som idag kallas för bronsåldern. Följaktligen utspelas Age of Bronze (som namnet antyder) under bronsåldern istället för i klassisk antik miljö.

Shanower har lagt ner ett imponerande stort researcharbete för att få det hela så historiskt korrekt som möjligt. Enligt Iliaden tillbad grekerna och trojanerna samma gudar, trots att Troja ansågs ha legat i vad som idag är Turkiet. När trojanerna i Age of Bronze talar om sina gudar har Shanower därför istället tagit in de gudomligheter som dyrkades i det området under den tiden.

Vad beträffar Shanowers teckningsstil är den alldeles på gränsen till att vara för realistisk för min smak. Teckningarna är oerhört noggranna och detaljerade på ett sätt som gör att de ibland känns "tunga". Lyckligtvis lättas de ibland upp av mer cartoonaktiga inslag. Till exempel nedanstående sekvens:

Från Age of Bronze 3A - Betrayal


En annan sak som är speciellt med Age of Bronze är att alla övernaturliga inslag är bortskalade. I Iliaden är gudarna högst verkliga och ingriper flera gånger i människornas liv, men i Age of Bronze är allt reducerat till en nivå där man lika gärna kan tala om drömmar, fantasier och lyckliga/olyckliga sammanträffanden. Shanower lyfter istället fram människorna och deras relationer till varandra. Jag är imponerad av hur han lyckas porträttera dem på ett sätt så att de verkligen känns levande. Trots myllret av karaktärer har de flesta ändå någon form av individuella drag som gör att de sticker ut. Detta medför visserligen även en ganska vemodig stämning för den som är väl förtrogen med historiens utgång och känner till vilka tragedier som väntar.

Kort sagt, Age of Bronze är en otroligt genomarbetad och medryckande serie som vann mitt hjärta redan efter den första volymen.

/Li

Inga kommentarer: